Už odmalička sa nám rodičia vyhrážali, že keď nebudeme jesť mrkvu, budeme mať zlý zrak. Objavujú sa však aj názory, že mrkva nejako extrémne zrak ovplyvniť nevie a to aj napriek tomu, že je zdrojom betakaroténu. Tak ako to teda je? Ktoré vitamíny či minerály sú pre naši oči skutočne prospešné?
V dnešnom článku sa dozviete, aké úlohy majú v našom tele betakarotén a vitamín A, ktoré ďalšie vitamíny či minerály by sme mali dopriať našim očiam a ako ovplyvňujú náš zrak kartenoidy luteín a zeaxantín.
Vitamín A s mierou
Vitamín A je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý, avšak práve on je najrozšírenejším vitamínovým deficitom vo svete. Je potrebný napríklad pre normálny rast a vývoj tela, pre zdravé kosti a zuby, pre zabezpečenie správnych imunitných a reprodukčných funkcií. Z hľadiska zraku pomáha chrániť pred šeroslepotou a poškodením očnej sietnice. Najmä v rozvojových krajinách s obmedzeným príjmom potravín je zároveň jednou z najčastejších príčin slepoty u detí.
Podobne ako u iných vitamínov, aj vitamín A je potrebné brať s mierou. Jeho nadmernou spotrebou môžeme ľahko spraviť z pozitívneho účinku škodlivý. Na rozdiel od iných vitamínov by ste ho v ovocí či zelenine hľadali márne. Nachádza sa len v potravinách živočíšneho pôvodu, napríklad v pečeni, mlieku či rybách.
Betakarotén sa v ľudskom tele mení na vitamín A
Betakarotén patrí medzi kartenoidy a v ľudskom tele sa mení na vitamín A. Z jednej molekuly betakaroténu vzniknú dve molekuly vitamínu A. Na rozdiel od vitamínu A sa betakarotén nachádza v potravinách rastlinného pôvodu. Zároveň sa ním nemôžeme predávkovať, pretože telo si z neho vytvorí len toľko vitamínu A, koľko potrebuje.
Známy je jeho vplyv na udržanie si opálenia po letnej dovolenke, dôležitejší význam ale tkvie v jeho schopnosti napomáhať k ochrane organizmu pred infekciami. Odporúča sa tiež pri nadmernej funkcii štítnej žľazy, pomáha k udržiavaniu zdravého zraku, je prevenciou pred šeroslepotou a znižuje riziko šedého zákalu.
Betakarotén je možné prijímať v prírodnej forme prostredníctvom ovocia a zeleniny. Významné zastúpenie má napríklad v mrkve, petržlene, listovej zelenine, brokolici, paradajkách, cvikli, čerešniach či mangu.
Luteín a zeaxantín – dôležité karotenoidy v boji proti očným ochoreniam
Ak ste ešte nepočuli o kartenoidoch luteín a zeaxantín, je najvyšší čas sa o nich niečo dozvedieť. Sú totiž pre zrak veľmi dôležitými, nakoľko majú antioxidačné účinky a dokážu filtrovať vysoko energetické modré svetlo. Pozitívne tak vplývajú na zrakovú ostrosť a v neskoršom veku pomáhajú predchádzať zrakovým ochoreniam. Významnú rolu hrajú napríklad pri prevencii proti šedému zákalu či vekom podmienenej makulárnej degenerácii.
Luteín sa nachádza v dostatočnom množstve v bežne dostupnom ovocí a zelenine. Ideálna je konzumácia zelených potravín ako listový šalát, uhorka, brokolica, špenát, cuketa, kivi, kel a žltých či oranžových potravín ako kukurica, tekvica, vaječné žĺtka (tie ale treba s mierou, pretože zároveň spôsobujú rast cholesterolu), pomaranč, papája či mango.
Z hľadiska výskytu je problematickejším zeaxantín. Ten sa vyskytuje v klasickom ovocí či zelenine len v malej miere a je preto potrebné hľadať špeciálne plodiny. Asi najväčším zdrojom je goji, plodina obľúbená najmä v čínskej medicíne. Bobule goji sú bohaté na kartenoidy, z ktorých takmer polovicu tvorí práve zeaxantín.
Okrem pozitívnych účinkov na zrak je príjem spomínaných kartenoidov dôležitý aj pre funkciu mozgu. Dokážu podporovať myslenie, pamäť či zmysly.
Nezabúdajte ani na vitamín C, vitamín E a zinok
Okrem vitamínu A na oči priaznivo pôsobia aj ďalšie vitamíny a minerály. Všetci vieme, že vitamín C je veľmi dôležitý antioxidant z hľadiska celkovej imunity organizmu. Význam má však aj pre náš zrak. Znižuje riziko vzniku šedého zákalu a vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Vysoký výskyt „céčka“ obsahujú citrusy, ale aj šípky, čierne ríbezle, jahody, kivi, paprika, ružičkový kel či brokolica.
Pre zdravý imunitný systém človeka je dôležitý aj vitamín E, ktorý nájdeme napríklad v batátoch, arašidoch, mandliach, slnečnicových jadierkach, lieskových orechoch, čučoriedkach, špenáte či listovej zelenine. Pre oči je významným vďaka schopnosti bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať poškodenie očných buniek.
Zabúdať nesmieme ani na minerály, pre oči je dôležitý najmä zinok. Jeho nedostatok sa môže prejaviť celkovým zhoršením zraku, môže byť tiež jednou z príčin vzniku šedého zákalu či šeroslepoty.